Gruzja od kuchni

Chaczapuri lub Chinkali suto zakrapiane czaczą (miejscowym bimbrem) lub wódką. Tak w kilku słowach można opisać pierwsze doświadczenia z gruzińską kuchnią.

Kuchnia gruzińska może pochwalić się bogactwem smaków i różnorodnością potraw. Urozmaicony klimat stwarza kulinarne możliwości i wprowadza ciekawe połączenia dla podniebienia!

Co znajdziemy na gruzińskim stole?

Chaczapuri to słynny gruziński placek z serem. W zależności od regionu, w którym przebywamy może smakować inaczej. W Adżarii możemy się spotkać z chaczapuri z serem i jajkiem, a w Imeruli z serem bądź pastą z czerwonej fasoli.

Chinkali czyli gruzińskie pierogi w różnych wersjach smakach. Najczęściej faszerowane są mięsem i gotowane w rosole. To jedna z potraw, która często gości na gruzińskich stołach. Pierożki posiadają nietypowy kształt sakiewki. Jak się dowiedziałam, przed spożyciem powinny zostać oprószone pieprzem. Mogą być jedzone zarówno rękami jak i nadziewane na widelec.

Osoby, które skuszą się na lokalnego kebaba mogą być zaskoczone. Ani smak ani zawartość nie przypomina tego do czego jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce. Nie znajdziemy w nim warzyw, a wnętrze wypełnia rolka obficie posolonego mięsa.

Wśród serwowanych posiłków pojawiają się czasem dania „grubszego kalibru”. Pewnego poranka na śniadanie zaserwowany nam został następujący zestaw: słonina, nóżki w galarecie z grubą warstwą tłuszczyku, kiełbasa, chleb i ciasto.

Gruzini mogą pochwalić się również smakowitymi deserami np. Churchkhela – czyli nawiniętymi na nitkę orzechami i zamoczone w masie winogronowej oraz przepysznymi pączkami z rozpływającym się w ustach, słodkim nadzieniem.

Patrząc na stoły w lokalnych knajpach, poza jedzeniem królują napoje wysokoprocentoweczacza (bimber) oraz lokalne wina i piwa, a dla abstynentów naturalne wody źródlane – Natachtari oraz Bordżomi – o lekko słonym posmaku.

Zapamiętaj! W Gruzji nie istnieje „niestosowana” godzina na winko i wódeczkę.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Gruzja od kuchni

  1. Pingback: Podróż do skalnego miasta… Wardzia | GOWOgrafia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s